Poštovane koleginice i kolege,

Želimo da vas obavestimo da nakon više od dve i po godine napora i pokušaja da dopisima, ličnim kontaktima i razgovorima i zvaničnim pregovorima sa  Ministarstvom zdravlja utičemo na to da se u Katalogu radnih mesta definišu Specijalističke strukovne studije ( a uskoro i Master studije), nažalost, nismo uspeli. Jedino u čemu smo uspeli je da se u Katalogu radnih mesta, a samim tim i u platnim grupama i razredima koji su trenutno u izradi,  definišu kolege sa srednjom stručnom spremom, a koje su u prvom predlogu kataloga  izostavljeni. U svim pregovorima smo se pozivali na Zakon o visokom obrazovanju, i stari i novi (član 35), koji jasno definiše Specijalističke strukovne studije i koje su akreditovane od strane veća za akreditaciju, koje je takođe državno telo. Ministarstvo zdravlja nije uvažilo naše argumente, kao ni činjenicu da te diplome priznaju u zemljama regiona i velikom broju zemalja EU. Jedina ponuda od strane Ministarstva zdravlja na poslednjem sastanku, održanog u maju, je bila da nas definišu u pravilniku koji reguliše specijalizaciju lekara, ali da zahtev za definisanje studija ministarstvu upute Unije medicinskih fakulteta i visokih zdravstvenih škola, iste one koje to godinama nisu učinile iz samo njima znanih razloga. U finalu, kao posledica svega toga (eventualno), rezultat bi bio da nam daju povećanje plata (i za četiri i za pet godina studija) od 4%?!! U prevodu, oko 1.500,00 RSD. Uzaludni su bili pokušaji da objasnimo da je ta ponuda ponižavajuća i da između specijalizacije lekara i naših specijalističkih studija ne postoji paralela.

Zbog svega toga odluka Udruženja, i Srbije i Vojvodine, je sledeća:

Dana 13.06.2108.god, u prostorijama Medija centra, Terazije 3, sa početkom u 12 časova, održaćemo konferenciju za novinare i pokušati da putem medija skrenemo pažnju države na problem sa diplomama koje nam ne priznaju. Direktan prenos možete pratiti na sajtu Medija centra u rubrici MC uživo.

Sedam dana nakon konferencije za novinare,ako i nakon iste ne bude rezultata, verovatno 20.06.2018. (naknadno ćemo potvrditi i objaviti tačan datum i vreme) organizovaćemo PROTESTNU ŠETNJU od Ministarstva zdravlja, pa pored zgrade Vlade, do zgrade predsednika Srbije na  Andrićevom vencu. Ispred svih institucija obratićemo se medijima i javnosti. Izrazićemo svoj protest i zahtevati prijem na razgovore kod predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Ukoliko se ne izađe u susret tom našem zahtevu BLOKIRAĆEMO ulicu Kneza Miloša u neposrednoj blizini.

Naravno, u tim razgovorima bi pokušali da rešimo i problem usklađivanja diploma, novca koji je naplaćen za to i novca koji je naplaćen za polaganje stručnih ispita na sva zvanja „Strukovni medicinski…“ u Ministarstvu zdravlja, da bi nam na kraju rekli da je “sve to isto“.

Ovom prilikom pozivamo i sve koleginice i kolege iz drugih grana medicine, sa istim problemima, studente koji su na svim programima, i osnovnim i specijalističkim, da se pridruže i podrže naš protest i da to bude zajednička borba za ostvarenje cilja. Da je sreće to bi radili sindikati, ali… Možemo i sami, bez njih, kao i godinama unazad. Možda se neki i priključe, videćemo… Još jednom vas molimo da lično u svim zdravstvenim centrima Srbije obavestite sve koleginice, kolege i sve studente, iz svih grana medicine, koji ne čitaju sajtove i ne prate društvene mreže, i pozovete da nam se pridruže.

Ukoliko odlučite da uzmete učešće i pridružite se ovoj borbi, budite spremni na žrtvu, čekanje, spavanje u Pionirskom parku… Dajte mašti na volju, smišljajte parole, transparente… Neka budu i ozbiljni i duhoviti… Pokrenimo se, pokažimo snagu, ne sumnjajte u sebe, uradimo nešto za struku, VREME JE!!! Svako malo država kaže da nema dovoljno visoko-obrazovanih građana, 6-7%… EVO NAS, sa diplomama DRŽAVE SRBIJE, neka nas vide i čuju!!! Zakon i Ustav ove države su na našoj strani!!!

DO POBEDE!

Milan Nikolić, KCS

Đorđe Ružičić, predsednik Udruženja radioloških tehničara i tehničara nuklearne medicine Srbije

Udruženje strukovnih medicinskih radiologa Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *